Friday, October 2, 2015

Last Sharing Event

Last Sharing Event
Endine Kultuuritehas Polymer
Madara 22
Kuni täna, 3. okt kl 16

Kui Kultuuritehas Polymer oli sümbioos alternatiivsest isetekkelisest kultuurikeskusest, ateljeedekompleksist, rahvusvahelisest residentuurist, millele ajapikku lisandus noorte vene hipide katuseaed ning RÖNK (Rakendusliku Ökoloogia Noorte Klubi), siis praegu -- tundub, on see lihtsalt üks hipipesa. Kus Eestisse elama Hollandi sattunud tantramees (ma ei tee siinkohal nalja!) Mart de Ridder ajab oma Tallinn Sharing Community asja. Õigemini ajas, sest Last Sharing Event on tema sellekohase püüdluse praegune lõpp või vähemalt loobub ta liidrirollist . Kuuldavasti on see tasuta shoppamise teema tema kodumaal eriti levinud. Tasuta poe pidamine on selles mõttes lihtne, et raha, kassat ega arvepidamist pole. Inimesed toovad asjad kohale -- või organiseerib selle kuidagi ettevõtmise käivitaja;  teised inimesed  viivad need jälle minema. Võibolla toovad ka midagi asemele, aga selle tasuta shoppamise võlu ongi selles, et tingimata see pole vahetuskaup.
Enne de Ridderit ajas sama asja Kadi Estlandi feministliku galerii Nancy Nakamura Ideederiiuli (sai Kulka aastapreemia!) järeltulija Suburbia Kopopoli. Mõlemad projektiruumid asusid Koplis ning samuti on sama tasuta poe rida ajanud sealsamas Polymeri hoovis asuv noorte anarhistide Sotsiaalkeskus Ülase 16. Kas, millal ja mis alustel viimane tänapäeval tegutseb, seda ma ei oska öelda.
Igal juhul on endist ja praegust Polymeri ning de Ridderit kajastanud just ETV plussi kultuurisaade Rabarbar, mis peaks olema eetris oktoobri alguses. De Ridderist  ja tema absoluutselt ilma rahata eluviisiit teeb aga dokumentaalfilmi Minna Hint.
Täna kella neljani on aga võimalik läbi proovida, mis tunne on käia poes, kus mitte millegi eest midagi maksma ei pea.

No comments:

Post a Comment