Wednesday, September 30, 2015

Plahvatus Pärnus. Kataloog

Samanimeline näitus Kumus (kuraator Rael Artel) oli muljetavaldav. Ruumid olid täis kuhjatud kunsti ning seda täiendavat infot; ajaleheväljalõikeid, kunstitegemisest maha jäänud esemeid ja muud. Lisaks olid näitusesaalis eksponeeritud intervjuud osavõtvate kunstnikega. Nad vastasid küsimustele, mis oli see, mis laias laastus aastatuhandevahetusel Pärnus toimus ning mis selle muidu unise kuurortlinna korraks, tsiteerides Andrus Joonast, Eesti kaasaegse kunsti pealinnaks muutis.
Nüüd on need ajaleheväljalõiked ning intervjuud Pärnu Non Grata koolkonna kunstnikega pressitud kokku kahekeelsesse kataloogi, näitusekataloogi kohta vägagi mahukasse.
Kõik, mida sa oled alati tahtnud küsida --- või pole osanud küsidagi -- nähtuste kohta nagu Sütevaka Humanitaargümnaasium, Academia Non Grata, kunstirühmitus Non Grata, Academia Gustaviana Selts ning muud märksõnad, mis moodustavad selle eripärase, aga tegelikult end Eesti kunstis jõuliselt kehtestanud ning omakorda võrseid ajanud kunstiskeene.
Väga avameelsed intervjuud joonistavad välja omamoodi kurja geeniuse kuju, kes küll palju asju käima lükkas ning neid käimas hoidis, kuid samal ajal anastas rühmituse deklaratiivselt anonüümsete liikmete loomingulise panuse nii virtuaalsel kui füüsilisel kujul (viimane on päris tõsine süüdistus Non Gratas kaasa löönud noorte kunstnike paremate, ühtlasi suuremaformaadilisemate maalide endale võtmises, kuna vaestel noortel polnud neid teoseid kuhugi panna). Kriitika Al Paldroki aadressil on intervjueeritavate suust nii totaalne, et tõsiselt kahju on esimese intervjuuvastuste puudumisest raamatus. Paldrok keelas nimelt nende avaldamise kohtu ähvardusel ära, seega tähistab intervjuu toimumist vaid Arteli küsimuste list. Samu asju küsib ta ka paljudelt teistelt Pärnu plahvatuse otsestelt tunnistajatelt, seega juba tasakaalu ning alternatiivse vaatenurga huvides oleksid Paldroki vastused vajalikud.
See on raamat, millega seoses on selle koostajat isegi mitu inimest kohtuga ähvardanud.
Ja ma ei oskagi öelda, kas seda intervjuudest välja kooruvat draamat on huvitav lugeda sellel, kellel selle nähtuse ning sellele alusepanijatega otsekontakt puudub.
Pärnu koolkonna ning Non Grata vastu huvitundjatele kahtlemata kohustuslik kirjandus.

No comments:

Post a Comment